این برنامه کل اسباب کشی و برنامه ریزی میکنه

اگر به اکثر کارهای ثمربخش و مفیدی آدم‌ها کمی ریز بینانه نگاه کنیم، بدون شک ردپای یک برنامه ریزی دقیق و اصولی را در دل آن خواهیم یافت. اسباب کشی را می‌توان در گروه فرآیند‌های پر جزئیاتی قرار داد که وقت زیادی از افراد درگیر با خود می‌گرد و بدون شک انجام صحیحی و اصولی آن نیز مستلزم یک برنامه ریزی دقیق است. اما سوال اصلی اینجاست که چطور می‌توانیم به یک برنامه ریزی جامع و دقیقی در اثاث کشی دست پیدا کنیم.

در این مطلب از ایزی پک با یکدیگر به سراغ مراحلی خواهیم رفت که گذشتن از آن‌ها در اسباب کشی شما لازم و ضروری است و انجام ندادن آن‌ها می‌تواند کیفیت و نظم امور اثاث کشی منزل را پایین بیاورد.

تهیه چک لیست

شما با تهیه چک لیست می‌تواند نقشه راه اسباب کشی خودتان را ترسیم کنید تا بدون سردرگمی و اتلاف وقت خود را به مقصدی امن، یعنی منزل جدید برسانید. برای تهیه چک لیست، شما مستلزم آگاهی از کلیه مراحلی هستید که در طی اسباب کشی باید آن‌ها را پشت سر بگذارید. اتفاقی می‌تواند چک لیست را از روش‌های برنامه ریزی مختلف پیش بی‌اندازد، مکتوب کردن برنامه‌هاست. شما ریز به ریز کارهای انجام نشده را دائم در مقابل خود می‌بینید و بدون اینکه کاری را از قلم بی‌اندازید برای انجام دادن آن‌ها برنامه ریزی می‌کنید. حتی می‌توانید از اعضای خانواده خود بخواهید تا برای بسته بندی وسایل منزل و سایر امور از چک لیست‌های شخصی خود استفاده کنند.

از چند روز قبل از اسباب کشی تهیه چک لیست را شروع کنیم؟

سعی کنید از 15 تا 20 روز قبل از اسباب کشی تهیه چک لیست را آغاز کنید و کارها را بسته به مدت زمان باقی مانده برای انجام تقسیم بندی کنید.

اسباب کشی

برای مثال قبل ار شروع بسته بندی اثاثیه منزل شما مستلزم در اختیار داشتن لوازم اثاث کشی مرغوب و باکیفیت هستید. بنابراین با برآورد تعداد و ابعاد وسایلی که قصد بسته بندی کردن آن‌ها را دارید دست به تهیه کارتون اسباب کشی مناسب بزنید.

یا بطور مثال اگر در خانه شما ظروف گران قیمت و شکستنی زیاد است بهتر است دست‌به‌کار تهیه پلاستیک ضربه گیر حبابدار با کیفیت و مقاوم شوید.

قبل از بسته بندی دسته بندی کنید

در هر خانه چندین و چند گونه مختلف اثاثیه وجود دارد، از شکستنی گرفته تا الکترونیکی و پلاستیکی همه وسایلی هستند که برای بسته بند یآن‌ها می‌بایست از فوت و فن‌های مختلفی بهره جست.بخشی از وسایل هم مثل طلا و جواهرات یا اسناد و مدارک آن‌ قدر ارزشمند هستند که انتقال آن‌ها به منزل جدید مستلزم دقتی بیشتر از حالت معمول است و جابه‌حایی آن‌ها بهتر است بصورت شخصی انجام بگیرد.

اما سوای وسایل ارزشمند، بهترین کار برای بسته بندی اثاثیه معمول خانه بهتر است اول به سراغ وسایلی بروید که استفاده کم تری از آن‌ها دارید و در طی مدتی که هنوز در منزل قدیمی خود سکونت دارید استفاده‌ای از آن‌ها نخواهید داشت.

خلاص شدن از شر وسایل اضافی

اگر یک نگاه به دور و بر منزل خود و مخصوصا درون انباری و کمدها بی‌اندازید متوجه خواهید شد که بسیاری از وسایل دیگر کاربرد سابق را ندارند. این وسایل یا کهنه شده‌اند یا آنقدر مورد استفاده قرار گرفته شده که حوصله شما را سر برده‌اند، بهترین اقدام برای رهایی از دست این وسایل و باز کردن فضای منزل، بخشید آن‌ها به افراد نیازمند است. کافیست یک سر به کمک لباس خود بزنید، بدون شک با لباس‌هایی برخواهید خورد که در عین سالم بودن دیگر جذابیتی برای شما ندارند. اما مطمئن باشید همین لباس‌های نچندان جذاب می‌تواند دل بسیاری از افراد نیازمند را شاد کند. پس در برنامه‌های خود حتما گشتن در بقچه لباس و انباری و سایر نقاط کور خانه را قرار دهید و بخشیدن وسایل را از یاد نبرید.

رسیدگی به امور منزل جدید

بدون شک نمی‌توان توقع را داشت تا بدون انجام دادن یک سری کارها قبل از چیدن وسایل در خانه جدید دست به چیدن وسایل زد.

هر خانه حتی اگر کلید نخورده و نوساز باشد نیازمند انجام امور نظافتی و شستشو است. بهتر است در برنامه خود از چندین روز قبل طوری بچینید که یک یا چند روز آن به شست‌وشوی دیوار، کف، سرویس بهداشتی، انباری، کابینت‌ها و … منزل جدید سپری شود. لازم به ذکر است که امور مربوط به منزل جدید صرفا محدود به نظافت نیست و می‌تواند ابعاد مختلفی مثل رسیدگی به کارهای فنی را نیز پیدا کند. شاید برق کشی ساختمان یا لوله کشی آن ایراد داشته باشد و شاید هم دیوارها نیازمند نقاشی باشند. این وظیفه شماست که اگر مستاجر هستید با پیگیری همه این مسائل از صاحبخانه یا اگر خودتان خریدار خانه هستید از افراد مطلع  آن‌ها را جویا شوید.

تقسیم بندی بودجه و تفکیک هزینه‌ها

جزئیات زیاد و زمان بر بودن اسباب کشی باعث می‌شود که شما در طی آن با هزینه‌های مختلفی مواجه شوید، هزینه‌هایی که شاید از خیلی از آن‌ها باخبر نباشید و به یک باره بر سر راه شما سبز شوند.اما مطمئن باشید با چیدن یک برنامه ریزی دقیق مالی . پیش بردن آن در شفافیت کامل می‌توانید جلوی بسیاری از هزینه‌های پیدا و پنهان اسباب کشی را بگیرید.

اسباب کشی

تنظیم زمان با افرادی که می‌توانند کمک رسان شما باشند

از بین دوستان و آشنایان کم نیستند افرادی که در اسباب کشی شما می‌توانند یک گوشه از کار را بگیرند و یاری رسان شما باشند. بهتر است برای از دست ندادن کمک این افراد برنامه‌های خود را برای چند روز هم که شده با برنامه‌های او یا آن‌ها هماهنگ کنید تا بتوانند برای اثاث کشی به سراغ شما بیایند و کار را سریع تر از حالت عادی به اتمام برسانید.

جستجوی یک شرکت اسباب کشی مناسب

یک شرکت اسباب کشی مناسب در زمینه‌های مختلفی می‌تواند یاری رسان شما باشد. از بخش مالی قضیه گرفته تا ایمنی و سرعت کار همه زمینه‌هایی هستند که یک شرکت اثاث کشی در صورت بهره‌مندی از توانایی‌های لازم می‌‌تواند کار شما را راحت تر کند. بنابراین بهتر است بخشی از برنامه خود را به جست‌وجوی یک شرکت اسباب کشی در تهران اختصاص دهید. مطمئن باشید نتیجه آن برای شما رضایت بخش خواهد بود.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!